Nasi Goreng Tomyam ringkas



Nasi goreng tomyam memang sedap sangat kalau makan panas-panas. Makan masa waktu malam dan petang pun memang syok habis! berikut adalah resepi membuat nasi goreng tomyam versi cara saya :)

Bahan-bahan:-

1) Nasi - 2 mangkuk 
2) Pes tomyam 2 sudu besar makan
3) beberapa sotong/ayam/udang/daging ikut tekak masing-masing. saya letak beberapa udang yang telah dibuang kulit.
4) 10 biji cili api. *tumbuk
5) 3 ulas bawang merah * tumbuk
6) 2 ulang bawang putih * tumbuk
7) Sedikit serbuk perasa * tumbuk
8) 2 sudu makan kicap pekat dan sos tiram
9) sayur sawi. Anda boleh pelbagaikan.

Cara membuat:-

1) Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * dan masukkan ke dalam kuali yang sudah panas. 
2) setelah naik bau, boleh masukkan udang/sotong/ayam/ daging
3) masukkan pes tomyam, kicap pekat dan sos tiram.
4) Setekah semuanya digaul, anda boleh masukkan nasi dan gaulkan semua.
5) Rasa-rasa sudah siap dimasak, boleh diangkat dan dihidangkan bersama udang celup tepung dan keropok.

Selamat Mencuba!!!


 

Comments

Popular Posts