CENDAWAN TUMIS CILI API HIJAU

 


CENDAWAN tiram ini memang sedap sangat kalau makan dengan nasi panas-panas. Tambah pula dengan rasa pedas-pedas cili api hijau dan merah. Mari kita lihat bahan-bahannya.

Bahan-bahan:-

  • 1 plastik cendawan tiram 
  • 2 ulas bawang merah
  • 10 biji cili api hijau
  • 1 cili besar merah
  • sedikit belacan
  • serbuk perasa
Cara membuatnya:-
  • Basuh bersih-bersih cendawan tiram. Rendam dulu kemudian perahkan cendawan. Siang cendawan nipis2.  
  • Tumbuk bawang merah, cili api hijau dan merah dan sedikit belacan.
  • Kemudian tumis ke dalam kuali. Setelah naik bau, masukkan cendawan tadi. Tambahkan secawan air untuk kasi kuah. 
  • Perasakan dengan sedikit perasa.

Siap untuk dihidang.



Comments

Popular Posts