DAGING MASAK LADA HITAM RINGKAS


Daripada tidak tahu nak buat apa dengan daging korban, saya cadang nak masak lada hitam. Hari tu kami ada masak sup daging bersama bihun. Kali ini, kita masak dengan menu lain pula. Mari kita lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.

Bahan-bahan:-
  • Beberapa daging rebus yang sudah dihiris halus
  • 3 ulas bawang merah *ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih *ditumbuk
  • Halia 1 inchi *dihiris halus
  • 3 bunga lawang dan 1 kayu manis
  • Beberapa hirisan cili hijau dipotong
  • 1 sudu makan tepung jagung *dibancuh dahulu
  • 2 sudu makan serbuk lada hitam *dibancuh bersama air. Jika ada sos lada hitam pun okey.
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan sos tiram
  • Sedikit serbuk perasa
  • Sedikit air
Cara memasaknya:-
  • Panaskan kuali. Masukkan bahan2 yang telah ditumbuk, halia, bunga lawang dan kayu manis. Bila sudah naik bau, masukkan hirisan cili hijau. 
  • Masukkan bancuhan serbuk lada hitam, kicap pekat, sos tiram ke dalam kuali. Biarkan seketika.
  • Masukkan sedikit air dan masukkan sedikit bancuhan tepung jagung.
  • Perasakan sedikit serbuk perasa.
  • Boleh masukkan beberapa bawang besar untuk hiasan.
  • Kemudian barulah masukkan daging. *saya masak lama sikit biar daging empuk.
  • Agak2 sudah siap masak sepenuhnya, barulah dihidangkan ke dalam mangkuk.
Selamat Mencuba!

 

Comments

Popular Posts