Gulai Tempoyak Ikan Belukang


Gulai tempoyak ikan belukang ni memang sedap sangat kalau makan bersama nasi panas-panas. Uishh air liur meleleh. Nak pulak gulai tempoyak tu pedas n cukup rasa.  Mau tambah nasi berkali-kali. 

Jom tengok bahan-bahan:-

1) 3 sudu besar tempoyak
2) 10 biji cili api hijau & merah
3) 3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih
4) 7 ekor ikan belukang
5) sedikit cili besar merah & hijau sekadar hiasan
6) sedikit kunyit
7) 2 cawan santan
8) serbuk perasa
9) 1 asam keping




Cara-cara:-
1) kita kisarkan cili api dengan bawang. Lepas tu masukkan ke dalam periuk. Sedikit kunyit dan masukkan tempoyak. 
2) sudah naik bau, boleh masukkan santan. 
3) masukkan ikan belukang
4) masukkan cili besar merah & hijau. Letakkan satu asam keping
5) sedikit serbuk perasa

Siap!!!  Selamat mencuba.  

Comments

Popular Posts